Hoe kies ik een urn?

Een urn is een heel persoonlijk gedenkteken waarin de as of een gedeelte van de as van de overledene wordt bewaard. Wij raden u aan allereerst eens goed door deze urnensite te bladeren om te kijken wat u wel en niet mooi vindt. Zo komt u op ideeën die u eventueel samen met uw familie kunt bespreken. Om u hierbij te helpen, hebben wij een aantal adviezen voor u bij het keuzeproces.

Natuurlijk bent u ook altijd welkom in onze Uitvaartwinkel aan het Svend Asmussenpad 3 in Utrecht. Daar kunt u een groot gedeelte van het uitgebreide assortiment urnen zien en aanraken. Voor vragen kunt u ons bellen op telefoon 030 233 3456.

Urnenadvies
Voor wie is de urn?
Waar plaatst u de urn?
Wat doet u met de as?
Welke materialen zijn er?
Welke vormen en kleuren zijn er?
Wat kost een urn?

Voor wie is de urn?
U kunt een urn kiezen die past bij de overledene en zijn leven. De vorm, kleur en materialen van de urn zijn dan een expressie van de smaak van de overledene.
Ook kunt u een urn kiezen die past bij u of uw woonomgeving.

terug naar boven

Waar plaatst u de urn?
Het is belangrijk om na te denken over de toekomstige plek van de urn. Dat kan bij een van de nabestaanden thuis zijn, maar de urn kan ook worden bijgezet op of in het familiegraf of in een columbarium (muur vol nissen) of een speciale urnentuin van het crematorium. Informeer van tevoren of de door u gewenste plaats geschikt is voor de urn van uw keuze. Wij raden u aan goed op de vermelde maten te letten, zodat u een idee heeft van de ware grootte van de urn.
De meeste urnen kunnen zowel binnen als buiten worden geplaatst. Sommige houtsoorten en raku glazuur echter niet. Dit wordt bij elke urn aangegeven.

terug naar boven

Wat doet u met de as?
Niet iedereen wil alle as bewaren in een urn. Als u wel alle as wilt bewaren heeft u een grotere urn nodig. Afhankelijk van het model en de hals van de urn, kunt u de as in de asbus laten of moet de as worden overgedaan in een aszak. Let goed op de inhoudsmaat van de urn en de hoeveelheid as. Niet alle 'grote' urnen zijn geschikt voor de gehele hoeveelheid as.
Als u een gedeelte van de as wilt bewaren, is een aszak mogelijk en kunt u voor kleinere varianten kiezen. Bovendien zijn er ook mini-urnen.
Veel mensen verstrooien een gedeelte van de as en bewaren daarnaast een gedeelte van de as in speciale sieraden, olielampjes of mini-urnen.
Wij raden u ook aan een gedeelte van de as apart te bewaren, mocht de urn kapot gaan of mocht u het sieraad verliezen.

terug naar boven

Welke materialen zijn er?
Urnen zijn er in alle soorten, maten, vormen, kleuren en materialen. De meest gebruikte materialen zijn: keramiek, metaal, hout, marmer, glas, brons, koper en staal.
Op de meeste urnen kan een gedenkplaatje worden geplaatst. Bijna alle urnen kunnen, afhankelijk van het materiaal, worden gegraveerd of ingeschilderd.

terug naar boven

Welke vormen en kleuren zijn er?
Naast de materiaalkeuze spelen de vorm en de kleur ook een belangrijke rol. Wij raden u aan gewoon eens door de website te bladeren en te kijken welke stijl bij de overledene of bij u past. Onze ervaring is dat de meeste mensen met de kleur beginnen, die is het meest persoonlijk. Daarna worden vorm en materiaal gekozen. Let wel op de maten die bij de urn staan vermeld, zodat u weet wat de ware grootte is!
Aangezien elke urn apart wordt gemaakt door de kunstenaar kan het voorkomen dat de urn enigszins afwijkt van het plaatje op de website.
Veel kunstenaars werken ook in opdracht. Als u speciale wensen hebt, raden wij u aan contact met Terra Nova te zoeken.

terug naar boven

Wat kost een urn?
Wij weten niet wat u wilt uitgeven aan een urn. De richtprijzen voor een grote urn variëren van € 170 voor een eenvoudige urn tot € 750 voor een luxe urn. De prijzen hangen samen met de gebruikte materialen. Zeer luxe urnen en in opdracht vervaardigde urnen kunnen duurder zijn.
De prijzen, zoals vermeld op de website, zijn inclusief BTW en een internetkorting van 10 procent, maar exclusief verzendkosten, graveren en andere bijzondere toevoegingen.
Gezien het fluctueren van de goud- en zilverprijs kan er een extra goud of zilver toeslag berekend worden.

terug naar boven